Rally-O is een sport waarbij gehoorzaamheidsoefeningen (in het Engels: obedience, daar staat de O voor) worden uitgevoerd in een parcours dat qua vlotheid en spanning doet denken aan agility/behendigheid. De sport komt uit de VS/Canada.

Voorwaarde om deze sport te kunnen beoefenen is dat de hond kennis heeft van een aantal gehoorzaamheidsoefeningen en onder appèl staat. Rally-O is aantrekkelijk voor diverse rassen; formaat maakt daarbij niet uit. Deze sport is geschikt voor (bijna) alle honden die samen willen werken met hun baas.

Het basisrepertoire bestaat uit vijftig deels samengestelde gehoorzaamheidsoefeningen. Zoals volgen in diverse tempi en met richtingverandering en wendingen, sprongen, halt houden, zitten en voorroepen. Afhankelijk van het niveau worden ze aangelijnd of los uitgevoerd.

In Rally-O loopt een deelnemer in zijn eigen tempo een parcours dat is samengesteld door de keurmeester. Dit parcours bestaat uit genummerde houders met hierin bordjes waarop de uit te voeren oefeningen staan zowel in tekst als symbolen. Het aantal uit te voeren oefeningen ligt tussen de 10 en 20, afhankelijk van de klasse waarin de deelnemer uitkomt. De kunst is het om dit parcours zo vloeiend mogelijk in volgorde af te leggen. De hond moet plezier hebben en tonen in het werken en de geleider mag de hond daartoe aanmoedigen, prijzen en belonen.

Rally-O is een actieve sport. De oefeningen worden wat ‘vrijer’ uitgevoerd dan in de FCI Obedience, men mag meer met handgebaren en stemhulpen-beloningen werken. Dit maakt deze sport zeer geschikt voor heel veel honden.

Op dit moment zijn er weer voldoende brevetdagen (examens) bij diverse hondenscholen welke u ter afsluiting met uw hond kan doen.

Kijk op https://rallyobedience-nl.jimdofree.com/ voor meer informatie en de agenda van de brevetdagen.